tisdag 11 januari 2011

Första försöket

Detta är årets första matlista. Den allra första i offentlighetens ljus.

Vi brukar göra några menyer som vi fritt kan välja på under veckan. Till varje meny lägger vi till grönsaker, nötter och frön efter önskemål för dagen, och givetvis tillgångar i förråden.

1. Tagliatelle med kalkon och pesto 4 port.
(Man kan göra egen pesto med basilika, persilja, vitlök, cashewnötter och parmesan salt, peppar, olivolja och lite crème fraiche, men vi valde att köpa färdig grön pesto)

2 morötter
1 zucchini
3 salladslökar
300 g kalkonfilé (som blev kyckling i vårt fall för att jag inte orkade leta efter kalkon tillräckligt länge i butiken)
350 g tagliatelle
1 1/2 dl hönsbuljong

Skär morötterna och zucchinin på längden med hjälp av t.ex. potatisskalare. Skär salladslöken i ringar, gröna delen och vita delen var för sig. Skär köttet i tunna strimlor. Bryn köttet i olivolja. tillsätt de vita lökringarna så att de blir lätt brynta. Häll sedan i peston och grönsaksskivorna, låt sjuda i 8 min under lock. Den gröna delen av löken kan finnas med i pannan sista minuten.

Blanda tillslut med pastan.

2. Sejfilé på grönsaksbädd, och kokt pottis, 4 port.

3-4 späda morötter
4 purjolökar
800g sejfilé
saften av en citron
2 msk olja
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong
salt
svartpeppar
citronskivor

Skär morötterna i tjocka skivor på längden.
Skiva purjolökarna tunt.
Droppa citronsaft över fisken och låt stå en stund.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs hastigt. häll på vitt vin och fiskbuljong. salta peppra och låt koka upp. Sjud i ca 5 min.
Salta och peppra fiskfiléerna på båda sidor. Lägg fiskfiléerna bredvid varandra ovanpå grönsakerna, sjd ytterligare dryga 10 minuter.

Servera med t.ex. kokt potatis

3. "Karins goda linssoppa" med vitlöksbröd (enl. recept 4 port, men jag tycker fler)

1 l vatten
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
2 dl röda linser
3 st pottisar
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja

Hacka och fräs löken i olivoljan i en stor kastrull (inte så länge) Häll i vattnet tillsammans med buljongen, linserna, potatisarna (skurna i bitar) och tomatpurén. Koka ca 30 min på medelvärme, rör om då och då. Tillsätt under de sista minuterna balsamvinägern och honungen.

Vi kommer äta vitlöksbröd till, men det är ju valfritt.

4. wokgrönsaker i kokosmjölk och oystersås

Detta är vår egen snabbmat. vi wokar en halv påse wokgrönsaker. (Givetvis är det godare med färska grönsaker....) Häll på en burk kokosmjölk och oystersås efter behag.

Serveras med jasminris.

5. Köttfärssås med spagetti

Här kan man ju lätt konstatera att det finns lika många recept som kockar. Jag brukar välja nätfärs, gul och vit lök, kanel, kinesisk soya, grädde, mjölk och eventuellt tomatpuré.

Hela familjen gillar detta så den återkommer ofta:-)




1 kommentar:

  1. Kul! Vi är ju lite begränsade av allergier och rätt kräsna smaklökar (det senare hos både barn och vuxna) men det är alltid trevligt med inspiration!

    /Anna-Maria

    SvaraRadera