Förra veckan blev det lite spontant att vi bjöd in vänner på kvällsmat och då gick vi utanför ramarna för listan och serverande tacos. Den här veckan har vi alltså kvar så att vi kan äta wokgrönsakerna någon kväll. För övrigt ser listan ut som följer:
1. Torsk med äggsås och kokt potatis, ( från kokaihop.se)
torskfilé | |
salt ![]() | |
vatten | |
fiskbuljongtärningar | |
Sås | |
ägg | |
vetemjöl | |
mjölk | |
salt ![]() | |
vitpeppar | |
hackad persilja |
Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka det. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan. Koka upp vattnet i en vid kastrull. Blanda i buljongtärningarna och låt dem lösa upp sig i vattnet. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 4 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Smaka av med salt och peppar.
2. Annas avokadosoppa (från Under Valnötsträdet) med bröd till
1 1/2 dl vispgrädde
3 stora mogna avokador
1 liter vatten
2 msk kyckling- eller grönsaksfond
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
gräslök
Tillbehör:
100 g smörstekta kantareller
rädisor skuret i skivor
Vispa grädden lätt, ställ åt sidan.
Hetta upp vattnet med fonden, ställ åt sidan.
skala och skär avokadorna i stora kuber. Kör bitarna mixer så att det blir som ett jämnt mos. Späd detta mos med vattnet och buljongen, lite i taget. Smaka av soppan med salt, peppar och ev. lite örtsalt. Rör till sist ner den vispade grädden och toppa med gräslök.
3. Marsalastekta köttbullar med ugnsstekta vintergrönsaker (från Lagaekologiskt året runt) 4 pers
400 g fläskfärs
100 g parmesanost, finriven
1 tsk torkad oregano
2 tsk finhackad färsk salvia
5 gula lökar, skivade
3 dl marsala
2 msk flytande honung
salt och peppar
Ugnsstekta grönskaker
4 morötter, skalade och skurna i bitar
4 palsternackor, skrubbade och skurna i bitar
2 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar
3 purjolökar, hackade
4 msk olja
1 litet knippe färsk timjan
Sätt ugnen på 190gr.
Blanda de redan skurna grönsakerna med 3 msk olja och timjan i en långpanna. Bred ut och ugnsstek grönskakerna mjuka och karamelliserade, ca 45 min.
Blanda under tiden färsen, parmesanost, oregano, salvia samt salt och peppar efter smak i en stor skål. Forma smeten till valnötsstora köttbullar. Hetta upp resten av oljan i en stekpannapå medelhög värme. Lägg i köttbullarna och stek dem gyllenbruna, ca 3-4 min. Lägg sedan över i en ugnsfast form.
Lägg löken i stekpannan och rör flitigt i 5 min, eller tills den börjar få färg. Tillsätt marsalavin och honung. Låt koka så att såsen blir glansig och konsistensen liknar sockerlag. Häll den över köttbullarna och in i ugnen ca 20 min. Servera köttbullarna genast med de ugnsstekta grönsakerna.
4. Kyckling med persilja och citron, 4 port
380 g pasta
1 msk olja
60 g smör
4 små kycklingfiléer
1 dl pressad citron
1 dl finklippt persilja
citronskivor till garneringen
Koka pastan i en stor kastrull, efter paketets anvisningar
Hetta, medan pastan kokar, upp oljan och hälften av smöret i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt kycklingfiléerna, bryn dem ca två minuter på varje sida, lyft upp och ställ åt sidan.
Tillsätt citron, persilja och resten av smöret i kastrullen och rör om väl. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen. Sjud på svag värme i 3-4 min tills filéerna är genomkokta. Vänd dem en gång under kokningen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med persilja och citronskivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar