1. Spenatlasagne 4 port. (från en pärm med recept vi har fått skickat till oss. Kanske heter den Smakfullt, det är i sanningens namn lite otydligt.
300 g fryst spenat
1 knippe basilika
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 dl matlagningsgrädde
100 g gorgonzola
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 msk olivolja
2 burkar hela tomater
1/2 tsk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
40 g parmesan
olja till formen
250 g lasagneplattor
Tina spenaten och låt den rinna av väl, hacka den grovt. Hacka också 2/3 av basilikabladen. Hetta upp oljan och matlagningsgrädden tillsammans, smula ner osten och låt den smälta. Blanda ner spenaten i gorgonzolasåsen och ställ åt sidan.
Skala och hacka vitlöken och löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken tills den gula löken börjar mjukna. Dela tomaterna i grova bitar i burken och häll tomaterna med spadet över löken. Tillsätt den hackade basilikan. Krydda med oregano och balsamvinäger och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och låt sjuda i ca 10 minuter. Riv parmesanen grovt.
Sätt ugnen på 200 gr. Smörj en ugnsfast form med olja. Täck botten med hälften av spenatsåsen. Lägg på en tredjedel av lasagneplattorna. Täck lasagneplattorna med hälften av tomatsåsen. Lägg på ytterligare en tredjedel av lasagneplattorna och täck dem med resten av spenatsåsen. Täck med resten av lasagneplattorna och bred ut resten av tomatsåsen ovanpå. Strö över den rivna parmesanen.
Ställ in lasagnen i ugnen i ca 35 min. Kontrollera efter 25 min och lägg på en bit aluminiumfolie om den börjar mörkna. garnera med resten av basilikan när lasagnen är klar.
2. Nils Emils lax på spenatbädd, med kokt potatis 4 port. (Under valnötsträdet)
800 g laxfilé utan skinn eller 4 portionsbitar laxfilé utan skinn.
1 msk olja eller smör
200g babyspenat
ca 1 rågad tsk salt, vitpeppar ur kvarn
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
4-5 msk nyriven parmesanost
Putsa laxbitarna så att inget skinn och inget ben finns med. Smörj en ugnssäker form med olja eller smör. Plocka igenom och skölj spenatbladen väl. Klappa dem torra eller snurra dem i salladsslunga. Lägg ut dem i den smorda formen. Lägg fisken ovanpå spenaten. Salta och peppra. Slå en blandning av grädde och vin vid sidan av fisken. Strööver ost. Sätt in i 175 gr i 20-25 min. Servera med kokt potatis (eller nudlar)
3. Köttfärslimpa fån hälsokocken 4-6 port (Smakfullt)
1/2 dagsgammalt franskbröd
1 röd och 1 gul paprika
1 morot
1 lök
15 gröna oliver med paprikafyllning
3 kvistar mejram
1/2 knippe persilja
20 g smör
600 g fläskfärs
2 ägg
salt
svartpeppar
1 msk dijonsenap
1 nypa muskotblomma
1/2 tsk paprikapulver
400 g soppgrönsaker
2 1/2 dl buljong
1/2 dl crème fraiche
Skär bort kanterna från brödet och mjuka upp det i ljummet vatten. Kärna ur och hacka paprikorna fint. Skala moroten och riv den grovt. Skala löken och hacka den fint. Låt oliverna rinna av och halvera dem. Hacka mejram- och persiljebladen.
Sätt ugnen på 200 gr. Hetta upp hälften av smöret i en teflonstekpanna. Lägg i paprika, morot och lök och fräs i 4 minuter under omrörning. Låt svalna.
Lägg köttfärsen i en stor skål. Krama ur brödet och blanda ner det tillsammans med grönsakerna. Tillsätt oliver örter och ägg. Rörom ordentliget till en smidig smet. Krydda med salt, peppar, senap, muskotblomma och paprikapulver.
Forma smeten till en avlång limpa. Hetta upp resten av smöret i en ugnsfast panna och bryn köttfärslimpan runt om. Skala och ansa soppgrönsakerna och tärna dem (fint enl. receptet grovt enligt oss) Lägg soppgrönsakerna runt om köttfärslimpan i pannan. Häll i buljongen och ställ in i ugnen. Stek 50 min. Ös då och då med skyn.
Enligt receptet ska grönsakerna passeras, men det gjorde inte vi utan lät dem vara grova bitar som vi tyckte var gott. Använd skyn till att göra sås tillsammans med crème fraiche och salt och peppar.
4. Aprikoskyckling med sötsur sås, 4 port. (Smakfullt)
600 g kyckling filéer
1 stor lök
100 g sockerärtor
1 röd paprika
200 g torkade apikoser
2 msk olja
5 dl hönsbuljong
2 msk worcestershiresås
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 msk strösocker
salt
svartpeppar
1 msk majsena
Torka av köttet lätt med hushållspapper och skär det i tunna skivor. Skala och halvera löken och skiva den tunt. Skölj och ansa sockerärtorna. halvera paprikan, kärna ur och skär den i tunna skivor. Hlavera de torkade aprikoserna på längden.
Hetta upp oljan i en gryta. Bryn köttet och lägg i lök och paprika. Fräs under omrörning. Lägg i aprikoserna och häll på hönsbuljongen.
Blanda ihop worcestershiresås, vinäger och tomatpuré. Häll blandningen i grytan och koka upp. Sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda i 20-25 min. Lägg i sockerärtorna när kyclingen fått sjuda ca 10 min.
Smaka av med socker, salt och peppar. Blanda majsesana med lite kallt vatten och häll blandningen i grytan. Koka upp och rör om tills såsen tjocknar.
Till den här rätten smakar det bra med vitt långkornigt ris eller råris.
5. Antonias pasta med valnötter 4 port. (Kärlek, timjan och oliver)
500 g fullkornsspagetti
2+2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl bladpersilja
100 g valnötter
2 torra ljusa brödskivor
ca 20 basilikablad
1/4 tsk socker
salt
svartpeppar
1-2 dl riven parmesan
Koka spagettin i rikligt med saltat vatten tillsammans med ca 2 msk olja. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. hacka sedan persiljan fint och valnötterna grovt. Stöt brödskivorna i en mortel eller smula dem grovt i en matberedare. Strimla basilikan. Riv osten.
Fräs den hackade vitlöken på gansak låg värme i resten av olivoljan. Häll i tomaterna, tillsätt salt, svartpeppar och lite socker. Koka röran 10 minuter utan lock. Vänd ner persilja, brödsmulor, och valnötter. Smaka av. Blanda sedan detta med nykokt avrunnen pasta och rör ner riven ost. Strö över basilikan. Servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar