torsdag 24 februari 2011

vecka 8

Sportlovsvecka och vi slarvar lite med maten. även om recepten och maten finns på plats. Läs och njut, kansek vattnas det i munnen någon gång? Hoppas.

1. Färsbiff Köpenhamn med tomat lök och ost. 4port. Recept från Icas billiga veckan.

1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
10 fasta potatisar
500 g blandfärs
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 gula lökar
2 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
1 msk kinesisk soja
4 tomater (för många tyckte vi, räckte med 2 för oss)
150 g riven gratängost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla 10 min. Koka potatisen. Rör färsen med saltet och blanda ner ströbrödsblandningen och peppar. Lägg färsen i en ugnssäker form. Sätt in den mitt i ugnen ca 15 min. Skala skiva och stek löken i matfettet. Blanda buljong och soja. Skiva tomaterna. Lägg löken runt köttfärsen häll buljong blandningen runt om. Lägg på tomater och ost, sätt in i ugnen ytterligare 20 minuter. Servera med potatis.

2. Falukorv med makaroner, och Idakajsas och Markus grönsaksröra

Grönsaksröran:
Koka 2 1/2 l vatten
1/2 tsk salt
300 g morot i slantar
500 g broccoli
300 g grovriven vitkål
1 zuccini i tärningar

När vattnet kokar lägg i moroten och låt den koka ca 3 min. Lägg i broccoli och vitkål och koka ytterligare 4 min. Avsluta med att lägga i zuccinin och koka 1 minut.

3. Kyckling med tomat, salsa, ost och nachos. 4 port från Icas billiga veckan

4 tomater
1 röd lök
600 g kycklingfilé
1 msk margarin eller smör
1 påse tacokrydda
1 burk tomatsalsa
100 g nachochips
150 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär tomaterna i tärningar. Skala och hacka löken. Skär kycklingfilén i strimlor. Stek kycklingen i matfettet tillsammans med tacokryddan. Blanda tomater lök och salsa i en ugnssäker form lägg på kyckling, nachochips och ost. Gratinera 10-15 minuter.

4 Morotssoppa från Liljeholmen, med något gott bröd till. 4 port

500 g grovt rivna morötter
1 tunt skivad purjolök
1 1/4 dl crème fraiche
1 liter grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
Rikligt med klippt persilja och gräslök

Margarin att steka i

Fräs morötterna och purjon i margarinet. Strö över mjölet. Koka upp buljongen och rör i grönsakerna. Låt koka 15-20 minuter.
Rör i crème fraiche coh låt det bli varmt. Toppa med gräslök och persilja.

Mums fillibaba.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar